Cztery pomysły na włoski obiad z zastosowaniem pomidorów ze słoika lub puszki

wloski obiad

Na sklepowych półkach piętrzą się puszki i słoiki z pomidorami w różnych wariacjach. Są wygodne w przechowywaniu, wyróżniają się kolorem i smakiem oraz gwarantują sporo kulinarnych możliwości. Oto 4 szybkie dania, które bez problemu przyrządzisz, wykorzystując te warzywa. Przekonaj się, że takie produkty zawsze warto mieć w swojej kuchni.

Krojone w paski, koktajlowe, bez skórki, całe – wersji pomidorów w puszcze jest sporo. Do czego je użyć? Najpierw wybierz rodzaj dania, a potem pomidorów, np. https://ecowybrane.pl/pl/products/pomidory-cale-bez-skorki-pomodoro-san-marzano-dop-520g-inserbo-15773, wtedy przekonasz się, jak pomocne są w tworzeniu różnych potraw.

Spaghetti puttanesca

Najpierw ugotuj makaron spaghetti al dente. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną główkę czerwonej cebuli oraz 2 ząbki posiekanego czosnku. Smaż przez około 2-3 minuty, aż warzywa będą miękkie, a także lekko zrumienione. Wrzuć do nich anchoisy (np. 4 filety sardeli w oleju) i smaż jeszcze przez około 2 minuty. Teraz dodaj krojone pomidory (jedna puszka, około 400 g), ¼ szklanki czarnych oliwek bez pestek, ¼ szklanki kaparów oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż wszystko zgęstnieje. Ugotowane spaghetti dodaj do sosu i wymieszaj. Podawaj na talerzach, posypując świeżo posiekaną pietruszką.

Gnocchi z sosem pomidorowym

Na osolonej wodzie ugotuj 500 g gnocchi według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, wrzucając na nią 1 pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Smaż warzywa przez około 2-3 minuty, a potem dodaj pomidory krojone z puszki, oregano, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez około 10-15 minut. Gdy wszystko zgęstnieje, połącz sos z ugotowanym gnocchi i delikatnie wymieszaj. Talerze z daniem udekoruj świeżą bazylią i odrobiną startego parmezanu.

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Ugotuj makaron spaghetti, odcedź i odstaw na bok. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, wrzucając na nią pokrojoną główkę średniej cebuli i posiekane 2 ząbki czosnku – smaż przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Teraz dodaj do nich 500 g mięsa mielonego, pozostawiając na średnim ogniu jeszcze przez około 10 minut. Gdy mięso będzie przypieczone, wrzuć do niego pomidory krojone z puszki i dopraw wszystko ziołami, solą oraz pieprzem wedle uznania. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut, do zgęstnienia. Gdy danie będzie gotowe, połącz je z makaronem spaghetti, dobrze mieszając. Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami serwuj posypane startym parmezanem.

Risotto z pomidorami

Ugotuj szklankę ryżu arborio. W dużym garnku rozgrzej masło, dodając do niego posiekaną główkę cebuli i ząbek czosnku. Smaż warzywa przez około 2-3 minuty, a po tym czasie połącz z ugotowanym ryżem, gotując jeszcze przez około 4 minuty, aż ziarna ryżu lekko się przypieką. Teraz wlej pół szklanki białego wina, a po około 3 minutach 1 szklankę bulionu warzywnego. Kiedy więcej płynów się wchłonie, znów dodaj 1 szklankę bulionu i jeszcze raz powtórz ten proces (w sumie 3 szklanki bulionu). Gdy ryż będzie optymalnie miękki, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy, pozostawiając na średnim ogniu jeszcze przez około 5 minut. Gdy wszystko zgęstnieje, dodaj pół szklanki startego parmezanu i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Risotto z pomidorami udekoruj na talerzu świeżą natką pietruszki.