Każdy właściciel lokalu gastronomicznego zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym urządzeniem dla organizacji restauracji czy baru jest zmywarka. Dla laików, odpowiedź na pytanie “Czy warto inwestować w profesjonalną zmywarkę” nie jest jednak takie proste. Podpowiemy czym różni się zmywarko-wyparzarka od zmywarki, której używamy w domu.
Domowa zmywarka
Zmywarki stały się standardowym wyposażeniem nie tylko w gastronomii czy instytucjach publicznych, ale również w praktycznie każdym domu. Trudno się temu dziwić, gdyż są łatwe w obsłudze, a dzięki ich pracy oszczędzamy swój czas. Organizacja imprezy w domu, czy rodzinny obiad nie byłyby takie przyjemne, gdyby ciążyła nad nami świadomość uporania się ze stertą naczyń, którymi będziemy musieli się zająć po wyjściu gości. Dzięki obecności tego niepozornego sprzętu w naszych kuchniach w kilka chwil cała zastawa wyląduje w maszynie, a my zamiast bólu pleców, dłoni spękanych przez detergenty i czyściki do naczyń, zyskujemy czas na odpoczynek, przy miarowym dźwięku uruchomionej zmywarki.
Pamiętajmy jednak, że choć w domowych warunkach zmywarka spełnia swoje zastosowanie w stu procentach, to jednak wybierając wyposażenie lokalu gastronomicznego, musimy postawić na nieco inny sprzęt – zmywarkę z funkcją wyparzania.
Dlaczego warto postawić na zmywarkę gastronomiczną?
Całe wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym musi spełniać wyśrubowane wymagania, zgodne z przepisami HACCP. W końcu od pewnych norm zależy bezpieczeństwo i zdrowie ludzi, którzy się u nas stołują. Dlatego wybierając zmywarkę do gastronomii w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę czy posiada funkcję wyparzania naczyń. Zwykła zmywarka do naczyń osiąga temperaturę około 60-70 stopni. Jest to temperatura w zupełności wystarczająca do domowego użytku. Lokale gastronomiczne wymagają jednak znacznie wyższych temperatur z uwagi na większy przepływ ludzi, a co za tym idzie większe skupisko groźnych bakterii i wirusów. Dlatego zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania osiąga temperaturę 80-90 stopni. Zmywarki-wyparzarki dzięki intensywnemu strumieniowi wody precyzyjnie pozbywają się zanieczyszczeń zgromadzonych na naczyniach, gwarantując wysoką jakość mycia.
Ponadto zmywarka gastronomiczna jest o wiele bardziej wydajna, gdyż jest przystosowana do ciągłej pracy na wyższych obrotach. Pracując w tempie restauracyjnym, zmywarka domowa szybko uległaby wyeksploatowaniu, narażając nas na dodatkowe koszty, związane z kupnem nowego sprzętu.
Profesjonalne zmywarki do naczyń to oszczędność nie tylko czasu, który odgrywa ważną rolę w przemyśle gastronomicznym, ale również mniejsze zużycie energii elektrycznej, większą wydajność oraz możliwość dopasowania programów mycia. To niezastąpiony sprzęt zarówno w małych, jak i większych lokalach.
Leave a Reply