Artykuły

Dieta na przesilenie wiosenne – na czym polega?

Przesilenie wiosenne to zespół objawów, z jakimi na przełomie zimy i wiosny zmagają się osoby prowadzące niezdrowy tryb życia, ale nie tylko. Gwałtowne zmiany pogody, silne wiatry i duże wahania ciśnienia atmosferycznego dają się we znaki również alergikom czy meteopatom. Na gorsze samopoczucie skarżą się osoby zapracowane i przemęczone.

Jak objawia się przesilenie wiosenne?

Osłabienie fizyczne i problemy z koncentracją to główne, choć niejedyne objawy przesilenia wiosennego. Na przełomie sezonu zimowo-wiosennego wiele osób częściej odczuwa bóle głowy i stawów. Charakterystyczne dla tego stanu jest również rozdrażnienie, brak energii i nadmierna senność. Kobiety dostrzegają nadmiernie przesuszoną skórę, łamliwe włosy i paznokcie. Nieprzyjemne objawy wynikają w dużej mierze z braku witamin i minerałów w diecie, która zimą obfituje zbyt często w ciężkostrawne potrawy, a uboga jest w owoce i warzywa. Nie bez znaczenia pozostaje też ograniczona aktywność fizyczna.

Dieta na przesilenie wiosenna

Osobom zmagającym się z wiosennym osłabieniem pomoże nie tylko zmiana nawyków żywieniowych, ale także oczyszczenie organizmu z toksyn. Dieta na przesilenie wiosenne powinna obejmować 5 zbilansowanych i urozmaiconych posiłków, zjadanych w równych odstępach czasu. Ważną rolę odgrywa pożywne śniadanie, które zapewni energię na dalszą część dnia. Jak najczęściej warto sięgać po świeże i pełnowartościowe produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej.

Pełnoziarniste kasze, jaja, chude mięso czy ryby dostarczą wielu składników potrzebnych organizmowi w okresie przesilenia wiosennego, w tym magnezu i witaminy B, potrzebnej do prawidłowej pracy układu nerwowego. W codziennym menu nie może zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w olejach roślinnych, orzechach czy pestkach słonecznika. W uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów pomogą również owoce i warzywa. O tej porze roku sprawdzą się przede wszystkim brokuły, papryka, ciemne winogrona i cytrusy.

Wiosenna dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca organizm pozwoli w krótkim czasie odzyskać energię do życia i poprawić wygląd cery. Oczyszczanie warto zacząć od rezygnacji z żywności przetworzonej, bogatej w cukier i sztuczne dodatki, a także z białego pieczywa i dań ciężkostrawnych. Na stole powinny pojawić się produkty organiczne i sezonowe- owoce, warzywa i wyciskane z nich soki. Jako że woda ułatwia eliminację toksyn, trzeba wypijać odpowiednią ilość płynów, i to nie tylko w czasie detoksu. Aby dodać wodzie smaku i wartości odżywczych, warto sięgnąć po plasterek cytryny czy zioła. Wbrew pozorom oczyszczania wcale nie ułatwią głodówki. O wiele lepiej jest postawić na regularne, lekkie i różnorodne posiłki. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat różnego rodzaju diet, wejdź tutaj.

Podziel się

Wcześniejsze

Montaż węzłów cieplnych – dlaczego warto powierzyć profesjonalistom?

W miarę rosnącej świadomości ekologicznej oraz wzrostu kosztów energii, coraz większą uwagę poświęca się efektywności…

30 kwietnia 2024

Czym powinien wyróżniać się atrakcyjny hotel?

W dzisiejszym dynamicznym świecie podróży, atrakcyjność hotelu nie ogranicza się już wyłącznie do komfortu łóżka…

29 kwietnia 2024

Jakie są różnice między najmem mieszkań na krótki i długi okres?

Rynek wynajmu mieszkań dynamicznie się zmienia, a kluczowym aspektem, który warto rozważyć przed podjęciem decyzji,…

26 kwietnia 2024

Jak pompy ciepła mogą wpłynąć na oszczędności?

W odpowiedzi na rosnące ceny energii i potrzebę dbania o środowisko, coraz więcej osób decyduje…

26 kwietnia 2024

Jak pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej?

Zmniejszenie tkanki tłuszczowej to cel wielu osób starających się o poprawę zdrowia i samopoczucia. Proces…

25 kwietnia 2024

Czy noclegi w Pobierowie w domkach nad morzem z basenem są idealne dla rodzin?

Wybierając miejsce na wakacje, kluczowe jest znalezienie lokalizacji, która zaoferuje zarówno komfortowe zakwaterowanie, jak i…

24 kwietnia 2024