Ekspres do kawy gastronomiczny automatyczny – czy warto go wybrać do kawiarni?

gastronomiczny ekspres do kawy

Znalezienie wydajnego i niezawodnego wyposażenia kawiarni wydaje się być nie lada wyzwaniem. Ograniczony budżet nie ułatwia zadania. Zastanawiasz się, jakie zalety posiada ekspres do kawy gastronomiczny automatyczny? Poszukujesz sprawdzonych sposobów na zaoszczędzenie gotówki? Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią publikacji, gdzie znajdziesz zbiór przydatnych informacji. Podjęcie ostatecznej decyzji stanie się łatwiejsze.

Zalety automatycznego ekspresu do kawy

Ekspresy do lokali gastronomicznych są intensywnie eksploatowane. Właśnie dlatego powinny one posiadać nieprzeciętne parametry użytkowe. Modele automatyczne oferują wiele zalet, dzięki którym praca będzie przebiegać sprawniej. Oczywiście bardzo ważne jest, by wybrać wysokiej klasy urządzenie renomowanej marki. Lepiej odpuścić tani sprzęt niskiej jakości, który nie jest przystosowany do użytku profesjonalnego. Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy gastronomiczny automatyczny?

  • Wysoka wydajność – dobre ekspresy automatyczne wyróżniają się wysoką mocą i wydajnością. Właśnie dlatego świetnie sprawdzają się w restauracjach, kawiarniach, biurowcach i innych obiektach użyteczności publicznej. Każdego dnia można przygotować kilkaset filiżanek wybornego naparu. Ponadto, urządzenie jest przystosowane do pracy ciągłej. Nie ma więc konieczności wdrażania przerw, co jest niezwykle wygodne.
  • Optymalne zużycie energii – to absolutna podstawa w lokalach gastronomicznych. Należy dążyć do redukcji kosztów działalności. Właśnie dlatego tak ważne jest, by wybrać sprzęt energooszczędny, który nie pobiera ogromnych ilości prądu.
  • Nieprzeciętna niezawodność – automatyczny ekspres do kawy wykonany z certyfikowanych podzespołów gwarantuje nieprzeciętną niezawodność. Jest to najlepszy wybór dla tych, którzy chcą uniknąć uciążliwych i kosztownych awarii. Warto pamiętać, że kilka dni bez urządzenia generuje wysokie straty dla lokalu.
  • Komfort obsługi – nowoczesne ekspresy gastronomiczne są intuicyjne i bezproblemowe w obsłudze. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby bez doświadczenia czy specjalistycznej wiedzy. Pozytywnie wpływa to na czas przygotowywania naparu. Tempo pracy jest niezwykle ważne w każdym obiekcie usługowym.
  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne – oczywistym jest, że często użytkowany sprzęt jest narażony na uszkodzenia mechaniczne i negatywne działanie czynników otoczenia. Ekspresy automatyczne uznanych marek posiadają solidną obudowę, która jest odporna na pęknięcia, zarysowania i inne. Przez długi czas prezentuje się zupełnie tak, jak w dniu zakupu.
  • Szybka konserwacja – pielęgnacja sprzętu gastronomicznego jest niezwykle istotna, gdyż dzięki niej możliwe jest utrzymanie pierwotnej wydajności. Nie trzeba jednak obawiać się skomplikowanego czyszczenia. Usunięcie zanieczyszczeń i osadów przebiega błyskawicznie. Specjalistyczne ekspresy dla gastronomii opierają swoje działanie na zaawansowanych technologiach, które podnoszą wygodę eksploatacji.
  • Elegancki design – sprzęt znajdujący się w lokalu gastronomicznym powinien pasować do otoczenia. Warto wziąć pod uwagę, że ekspres do kawy znajduje się zwykle w widocznym miejscu, więc stanowi element wystroju wnętrza.

Dlaczego warto postawić na wypożyczenie/leasing ekspresu do kawy?

Zakup automatycznego ekspresu do kawy dla gastronomii jest sporym wydatkiem, na który nie każdy może sobie pozwolić. W sprzedaży znajdują się sprzęty z różnych półek cenowych, jednak już na początku warto jest zrezygnować z najtańszych modeli. Ich parametry pozostawiają wiele do życzenia, co negatywnie wpływa na komfort i wydajność pracy w obiekcie. Chcesz zaoszczędzić gotówkę bez konieczności rezygnowania z wysokiej klasy urządzenia? Weź pod uwagę wypożyczenie lub leasing wyposażenia!

Podstawową zaletą jest brak obowiązku jednorazowej inwestycji. Jest to szczególnie korzystne dla początkujących przedsiębiorców, którzy dopiero startują z biznesem. Należy jednak wiedzieć, że na omawiane rozwiązanie decydują się również prężnie działające lokale gastronomiczne, które rozsądnie dysponują budżetem. W ramach usługi wypożyczenia/leasingu sprzętu oferowany jest także fachowy serwis. Wszelkie usterki usuwane są w możliwie najkrótszym terminie. Jeśli zachodzi taka konieczność, to dostarczany jest sprzęt zastępczy, dzięki któremu można uniknąć strat finansowych.

Kolejnym plusem jest możliwość bezproblemowej wymiany ekspresu gastronomicznego na nowszy model. W przypadku leasingu istnieje opcja wykupienia sprzętu po określonym czasie, więc wszystko zależy od osobistych oczekiwań. Niewielka ilość formalności sprawia, że wypożyczenie/leasing wyposażenia to opcja niemal dla każdego.