Pierwsza myśl, gdy usłyszymy o majonezie to z pewnością sos oparty na jajkach. Nie ma co się temu dziwić, mimo tego, iż majonez nie pochodzi z naszego kraju jest to sos mocno powiązany z naszym krajem, gdyż jest po prostu lubiany, bardzo chętnie używany i powszechnie używany. Co warto o nich wiedzieć?

W jakim miejscu sprzedawane są majonezy wegańskie?

Przede wszystkim warto wiedzieć, gdzie sprzedawane są majonezy wegańskie. Oferowane są one w coraz większej liczbie sklepów. W ten sposób odpowiadają one na zwiększone zapotrzebowanie na produkty wegańskie, naturalne oraz dietetyczne, a do takich z pewnością można zaliczyć wegański majonez Cremajo, który oferowany jest od kilku lat i jest niezwykle udanym produktem.

Jeśli chcemy dowiedzieć się, czy majonez z obniżoną zawartością tłuszczu, który produkuje się bez jajek to opcja dla nas powinniśmy sprawdzić na przykład ofertę sklepów internetowych lub wybrać się na szybkie zakupy do jednego ze sklepów francuskich sieci hipermarketów Auchan lub Carrefour. Można też rzucić okiem na sklep Spar lub Leclerc, gdyż w niektórych również taki majonez jest oferowany.

Jakie są rodzaje majonezów wegańskich i co je charakteryzuje?

Marka Cremajo oferuje całą masą różnych majonezów wegańskich. Absolutna podstawa to oczywiście wersje po zwyczajnym smaku. Są one dostępne z 20% zawartością tłuszczu oraz 40% zawartością tłuszczu. Można je również kupić w większych opakowaniach, jeśli interesuje nas używanie ich w swojej restauracji, dzięki czemu zapłacimy mniej, a i opakowanie starczy nam na znacznie dłużej oraz będzie łatwiej je przechowywać. Dostępny jest też majonez chilli, curry, czosnkowy oraz hot chilli.

Każdy majonez charakteryzuje to, że jest on w pełni wegański, ekologiczny, naturalny, a także niskotłuszczowy i niskokaloryczny. Mimo tego jest on w smaku bardzo podobny do majonezu tradycyjnego, co z pewnością zadowoli miłośników tego sosu, którzy chcą zrzucić nieco kilogramów, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionego sosu.