Maszyna do bitej śmietany to popularne urządzenie znane przede wszystkim z cukierni i lodziarni. Pozwalają na łatwe i wydajne uzyskanie tego smakołyku. Jak wybrać odpowiednią maszynę do bitej śmietany?

Maszyna do bitej śmietany – niezastąpiona w cukierni

Maszyna do bitej śmietany to rozwiązanie ułatwiające życie niejednego cukiernika. Tradycyjne ręczne metody wyrabiania śmietany bywają kłopotliwe. Czas przygotowania śmietany to jedno. Inną sprawą jest organizacja pracy oraz sprzątanie po niej. Tam, gdzie jest wielu klientów, śmietana powinna być świeża i wyrabiana na bieżąco. Urządzenia tego typu są zatem sporym wybawieniem i ułatwieniem w codziennej pracy. Wśród cech, za które to rozwiązanie jest cenione, znajdują się takie jak: powtarzalność produktu, cicha praca, wydajność, łatwe elektroniczne sterowanie, wskaźnik temperatury oraz pełna kontrola nad ilością produktu.

Bita śmietana to produkt niezastąpiony przy podawaniu gofrów, ciast typu wuzetki, szarlotki oraz różnego typu kaw mlecznych i deserów lodowych. Każda dobra kawiarnia sama przygotowuje ten produkt. Korzystanie z gotowych bitych śmietan w aerozolu to o wiele gorszy pomysł. Nie tylko charakteryzują się one mało apetycznym smakiem, ale też nie jest to rozwiązanie ekonomiczne. W przypadku dobrej klasy punktu gastronomicznego na pewno nie będzie akceptowane przez klientów.

Produkcja lodów – przy użyciu jakich urządzeń się odbywa?

Produkcja lodów rzemieślniczych odbywa się przy użyciu specjalistycznego sprzętu. Zalicza się do niego pasteryzator, ale też frezer. Drugi z nich opiera się na napowietrzaniu mieszanki lodowej przy użyciu cylindra służącego do schładzania oraz mieszadła. Produkt jest ubijany i zagęszczany. Frezery znajdują się na wyposażeniu każdej dobrej lodziarni czy kawiarni. Tym, co skłania do korzystania z nich, są specjalistyczne programy czy różne dodatkowe funkcje oraz prędkości mieszania. Tego typu urządzenia, choć wykonane solidnie i przy użyciu nowoczesnych technologii, to ich zasady działania są dość proste i niezmienne od lat.