Owoce lasu – przysmaki twojej kuchni

Jeśli mieszkasz na wsi bądź spędzasz tam czas wolny, warto byłoby pomyśleć o wybraniu się do lasu na tradycyjne grzybobranie. Potrzebny będzie koszyk, nożyk do wycinania grzybów, poradnik grzybiarza, odpowiedni strój do lasu (obowiązkowe wysokie buty chroniące przed spotkaniem z gadami i ostrymi krzewami) i koniecznie towarzysz.

Może to być najmłodszy członek rodziny, pies, partner albo znajomy. Będziecie mogli nie tylko odpocząć na łonie natury i to w najbardziej dziewiczym obszarze – lesie, ale również miło spędzić czas we wspólnym towarzystwie. Możecie na przykład zrobić zawody na największego i najdorodniejszego grzyba lub po prostu razem poszukiwać tych najlepszych i najsmaczniejszych.

Nagrodą za waszą dobrą zabawę będę skarby lasu – grzyby w najróżniejszych gatunkach (oczywiście zbieramy tylko jadalne!). Można je przyrządzać na mnogą ilość sposobów. Można je zamarynować, zasuszyć lub po prostu przyrządzić na gotowo w postaci zupy. Pamiętajmy jednak, aby zbierać jedynie te rodzaje grzybów, które znamy i wiemy, że nadają się do spożycia. Pod żadnym pozorem nie częstować posiłkami zrobionymi z grzybów dzieci.

Oprócz grzybów można również zbierać inne przysmaki leśne: borówki, poziomki, jeżyny, z których można zrobić soki, przeciery i konfitury. Jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i zastosujemy się do tych zasad grzybobranie może stać się naszym ulubionym zajęciem w weekendowe poranki, a wizyty w lesie będą równie udane, co zakupy w markecie.