Upowszechnienie wszelkiego rodzaju super foods przywróciło do łask naszą poczciwą owsiankę. Jej wartości odżywcze spowodowały, że znalazła się ona nagle wśród potraw promowanych zarówno przez celebrytów jak i dietetyków. Owsianka w sposób kompleksowy wyczerpuje zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele substancji odżywczych, przynajmniej w porannej fazie dnia. Jedzą ją sportowcy budujący wytrzymałość i masę, jedzą kobiety na nieustannej diecie odchudzającej. Co zatem zawiera owsianka, że tak gwałtownie pojawiła się na naszych stołach?
Dobroczynna owsianka
Owies znany jest co najmniej od okresu starożytności, chociaż najprawdopodobniej uprawiano go już w epoce brązu, przynajmniej w Europie północnej oraz środkowej. W mrocznych wiekach średniowiecza owsianka stanowiła ważną część codziennego pożywienia Europejczyków. Przez całe wieki karmiono nią dzieci i dorosłych jako źródło siły a jednocześnie, jako stosunkowo dostępne pożywienie najbiedniejszych mieszkańców miast.
Ziarna owsa są nie tylko cenione za zawartość białka ale przede wszystkim za obecne tam aminokwasy, z których wiele należy dostarczać organizmowi z zewnątrz, w postaci pożywienia. Płatki owsiane serwowane z mlekiem lub jogurtem dostarczają mi.n organizmowi witaminę B6, niezwykle ważną substancję niezbędną dla poprawnej pracy komórek mózgowych oraz układu nerwowego. Witamina B6 poprawia też pamięć oraz koncentrację, to dlatego tak gorąco zalecana jest przez dietetyków dzieciom i osobom uczącym się.
Równie istotna dla organizmu jest witamina B1, która wraz z kwasem pantotenowym przeciwdziała odczuciu permanentnego zmęczenia i rozdrażnienia. Owies posiada działanie antydepresyjne, właśnie za sprawą witaminy B6, ale też ważnych pierwiastków, takich jak magnez i selen, które również niezbędne są dla prawidłowego i optymalnego działania układu nerwowego.
Witamina E, także obecna w owsie, jest silnym i cenionym przeciwutleniaczem, podobnie jak flawonoidy, wiążącym w organizmie wolne rodniki oraz spowalniającym procesy starzenia się skóry i organów wewnętrznych.
Łatwe przepisy na owsiankę
Przepisów na owsiankę jest mnóstwo, dokładnie tyle ile inwencji w miłośnikach tej potrawy. Owsianka przepisownia podaje wiele jej wariantów, na tyle dużo, że tygodniami można jest kolejne opcje bez powtarzania schematu. Owsianka wybornie smakuje na ciepło, serwowana na śniadanie, ale jest równie smaczna na zimno, szczególnie w upalne dni. Dzięki temu stanowi doskonały lunch do pracy a nawet do szkoły. Owsiankę można zapiekać w piekarniku lub wiązać jej składniki w lodówce. Z dodatkiem bakalii dostarcza organizmowi mnóstwo wartościowych substancji a z owocami wszelkiego koloru witamin.
Owsiankę można rano gotować albo zamoczyć suche płatki na noc i zjeść dopiero rano z ulubionymi dodatkami. Kleik z owsianki działa nie tylko doskonale jako pokarm, ale sprawdza się jako szybka maseczka do twarzy. Płatki owsiane w postaci suchej, zaledwie wilgotne, doskonale leczą wszelkie podrażnienia skóry twarzy. Warto jeść owsiankę, nawet codziennie.
Leave a Reply