Wpływ diety na płodność i przebieg ciąży

jedzenie a przebieg ciazy

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe w znaczącym stopniu wpływają na funkcjonowanie organizmu, zwiększając ryzyko pojawienia się wielu zaburzeń i rozwoju chorób dietozależnych. Kobiety planujące ciążę i kobiety ciężarne powinny dostarczać do swojego organizmu optymalną ilość niezbędnych składników odżywczych. Jaki wpływ ma stosowana dieta na płodność i przebieg ciąży? Wyjaśniamy.

Czy stosowanie niewłaściwie skomponowanej diety wpływa na płodność?

Dzienne zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze zależne jest od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Aby organizm funkcjonował w prawidłowy sposób, powinien każdego dnia otrzymać optymalną ilość składników odżywczych, czyli białka, węglowodanów, tłuszczów, a także witamin i minerałów. Coraz częściej problemy z płodnością, które wykrywają np. badania ginekologiczne, związane są z długotrwałym stosowaniem niewłaściwie skomponowanej diety. Dotyczy to nie tylko kobiet, ale także mężczyzn. Na skutek popełnianych błędów żywieniowych, dochodzi m.in. do pojawienia się zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, które wpływają na przebieg cyklu menstruacyjnego, a także mogą spowodować utratę ciąży na początkowym etapie jej trwania. U mężczyzn nieprawidłowe odżywianie wpływa na jakość nasienia, ograniczając m.in. liczbę plemników.

Jeszcze na etapie planowania ciąży warto zdecydować się na badania, które pozwolą ocenić ogólną kondycję organizmu. Można je wykonać np. w prywatnym gabinecie ginekologicznym dr n. med. Anny Kluz-Kowal w Białymstoku.

Jak dieta wpływa na przebieg ciąży?

Ciąża to stan fizjologiczny, który zwiększa zapotrzebowanie organizmu na podstawowe składniki odżywcze. Brak odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i minerałów w diecie ciężarnej może doprowadzić do poważnych zaburzeń w rozwoju płodu. Niedobory żywieniowe w ciąży są przyczyną m.in. spowolnionego wzrostu płodu, zaburzeń w kształtowaniu narządów wewnętrznych i zaburzeń metabolizmu. Trzeba jednak pamiętać, że nie liczy się to, ile je kobieta ciężarna, ale po jakie produkty sięga.

Dieta w ciąży powinna obfitować w produkty o wysokich wartościach odżywczych, które nie są nadmiernie przetworzone. Co więcej, kobieta ciężarna nie powinna spożywać nadmiaru cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, które sprzyjają niekontrolowanemu przybieraniu na wadze.