Prawidłowa dieta w ciąży

Zdrowa dieta dla kobiet w ciąży

Mitów na temat zdrowego odżywiania w ciąży krąży wiele, tak naprawdę żeby idealnie dobrać swoją dietę należy udać się do specjalistów w zakresie żywienia, którzy ułożą odpowiednie plany żywieniowe (https://diet4u.pl/plany-zywieniowe/)

Na pewno nie raz słyszałaś, że powinnaś jeść za dwóch, nie pić kawy czy wypijać litry wody w ciągu dnia. Postaramy się podpowiedzieć co najbardziej potrzebne jest Twojemu maluszkowi do prawidłowego rozwoju, a czego tak naprawdę powinnaś unikać.

Przede wszystkim zadbaj o dostarczenie codziennej porcji witamin i minerałów. Najwięcej znajdziesz ich w świeżych owocach i warzywach. Zawierają one również przeciwutleniacze chroniące Twój organizm. Jedz umyte – surowe, przyrządzaj na parze lub wyciskaj kolorowe soki. To prawdziwa bomba witaminowa!

Pamiętaj o produktach pełnoziarnistych takich jak chleb żytni, kasza jęczmienna czy muesli. To źródło węglowodanów, które dbają o Twoją energie i stężenie cukru we krwi.

Ważnym składnikiem codziennej diety jest również białko, którego podczas ciąży Twój organizm potrzebuje nieco więcej. Znajdziesz go w białym mięsie, rybach, jajkach, tofu czy roślinach strączkowych.

Tłuste ryby, orzechy włoskie, olej lniany czy konopny zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla rozwoju maluszka.

Wapń to kolejny ważny składnik codziennej diety ciężarnej – naturalne jogurty, ciecierzyca, szpinak, suszone figi. Łap również słońce na codziennych spacerach, ponieważ witamina D3 odgrywa kluczową role w wytwarzaniu tego pierwiastka.

Zapewne lekarz zalecił Ci przyjmowanie kwasu foliowego, możesz również wspomóc jego dostarczanie poprzez jedzenie brokułów, brukselek, szparagów, brązowego ryżu czy ciecierzycy.

Żelazo jest pierwiastkiem, który stanowi główny składnik czerwonych krwinek. W ciąży objętość krwi się zwiększa, dlatego bardzo ważny jest odpowiedni jego poziom. Dwa razy w tygodniu staraj się jeść czerwone mięso. Przyrządzaj warzywa strączkowe, jedz ugotowane jajka, drób, rodzynki i pij sok z suszonych śliwek. Zadbaj o prawidłowe dostarczenie organizmowi witaminy C, ważnej dla prawidłowego przyswojenia żelaza.

Pamiętaj o zdrowych przekąskach, aby unikać napadów głodu. Miej pod ręką suszone owoce, orzechy czy ciasteczka owsiane.

Czego nie jeść w ciąży?

W ciąży należy ograniczyć produkty, które mogą zaszkodzić Tobie lub dziecku. Są to między innymi:

  • -produkty mogące zawierać bakterie listeria, które występują w niepasteryzowanych serach takich jak pleśniowe, brie czy camembert. Oczywiście należy przeczytać dokładnie opakowanie, ponieważ niektóre z tych serów są dostępne z pasteryzowanego mleka.
  • surowe jajka – mogą zawierać pałeczki Salmonelli.
  • fast foody, które zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych.
  • alkohol, papierosy ( tego duetu nie trzeba przedstawiać)
  • Oczywiście możesz pozwolić sobie na filiżankę czy dwie kawy dziennie.

Najważniejsze to nie „Jedzenie za dwóch” ale „Jedzenia dla dwojga”.

Najważniejsze! Żeby dobrać odpowiednią dietę warto udać się do specjalistów z zakresu żywienia np. Zajmują się tym specjaliści od żywienia Diet4u.pl