Jakie posiłki warto jeść zimą?

ogorki kiszone

Dopasowanie właściwej diety do okresu zimowego ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Jadłospis bogaty w minerały i witaminy pomoże przetrwać ten trudny czas i zachować radość z funkcjonowania. Dowiedz się, co jeść zimą, aby nie przybrać na wadze, a jednocześnie jeść smacznie i zdrowo.

Warto sięgać po przygotowane wcześniej przetwory

Zima to doskonały czas, aby zajrzeć do spiżarni i sięgnąć po różnego rodzaju przetwory przygotowane latem. Wyjątkowo dobrze pod tym względem wypadają kiszonki. Zachwycają swoim smakiem i aromatem, a przy tym stanowią urozmaicenie diety. Jako dodatki do diety sprawdzają się głównie kiszonki z:

  • kapusty,
  • ogórków,
  • papryki,
  • buraków,
  • jabłek,
  • cebuli,
  • i wielu innych.

Bogate w cenne witaminy i minerały pomagają zachować świetne zdrowie i samopoczucie w okresie zimowym. Sprawiają, że nawet w tym wymagającym okresie dieta będzie w stanie dostarczyć niezbędne mikroskładniki.

Doskonały czas, aby sięgnąć po kasze

Nie przepadasz za kaszami? Zima to doskonały okres, aby to zmienić. Idealnie sprawdzą się, aby złagodzić głód, a przy tym nie tuczą. Są również bogate w błonnik, witaminy i cały zbiór minerałów. Odpowiednio przyrządzone mogą również zachwycić swoim smakiem, co także jest bardzo ważne.

Zróżnicowanie dostępnych produktów sprawia, że łatwo urozmaicić dietę i każdego dnia sięgać po inny rodzaj. Szczególnie polecane na zimę są kasze: gryczane, jęczmienne, jaglane czy kuskus. Sprawdzą się jako dodatek do mięsa, pierogów, zup i wielu innych dań. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy ryż.

Zupy i przegotowane warzywa

Jedzenie w okresie zimowym powinno nie tylko uzupełniać potrzebne witaminy i minerały, ale także rozgrzewać. W tej roli szczególnie dobrze wypadają zupy. Przygotowane ze świeżych warzyw mogą być niezwykle sycące, a przy tym są lekkostrawne. Bardzo ciekawą propozycją są wszelkiego rodzaju kremy. Mogą być przygotowywane z pomidorów, papryki, dyni i wielu innych warzyw. W razie potrzeby można do nich dodać także wkładkę mięsną, która pomoże podkreślić smak.

Jako dodatek do obiadu świetnie wypadają również przegotowane warzywa. Zimą, aby utracić jak najmniej cennych składników, warto gotować je krótko, a najlepiej na parze. Dzięki temu będą miękkie, a jednocześnie zachowają swój smak.

Zimowe menu w restauracjach

Wybierając się do restauracji w sezonie zimowym najlepiej skierować się w stronę lokali, które proponują specjalne menu zimowe. Gwarantuje to, że dania będą pasowały do pory roku, a przy tym będą przygotowane ze świeżych składników. Doskonale pod tym względem wypada restauracja Magdy Gessler. Oferująca wiele dań kuchni polskiej jest w stanie spełnić oczekiwania kulinarne wszystkich osób. Pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw i sięgnąć po propozycje idealne na zimę. W połączeniu z herbatami zimowymi czy grzanym winem pobyt w restauracji będzie czystą przyjemnością.