Czym jest bio spirulina?

spirulina bio

Osoby, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem z pewnością prędzej czy później zaczną stosować produkty pozyskiwane z mórz i oceanów. Takim wyrobem jest na przykład bio spirulina zaliczana do alg morskich. Charakteryzuje się ona wieloma prozdrowotnymi właściwościami, a jej pozytywne działanie zostało niejednokrotnie udowodnione badaniami. Wpływa na cały organizm, dostarczając mu cennych witamin i minerałów. Działa również na włosy, skórę i paznokcie. Czym dokładnie jest bio spirulina? Podpowiadamy. 

Czym jest bio spirulina?

Bio spirulina to nazwa handlowa sproszkowanych zielono-niebieskich alg rosnących na wodach Dalekiego Wschodu. Rośliny te są w tych rejonach podstawą pożywienia dla środowiska wodnego. Jednak od wielu lat znane są ich właściwości prozdrowotne. Z tego powodu obecnie można kupić tę sproszkowaną roślinę m.in. w formie tabletek lub kapsułek.

Jakie właściwości ma bio spirulina?

Bio spirulinę w swojej ofercie posiada sklep internetowy z żywnością bezglutenową. Produkt ten jest chętnie kupowany ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Ma on dużo witamin, m.in. A, D, E, K, B12 i C. Dodatkowo jest bogaty w pełnowartościowe białko. Spirulina składa się z niego w prawie 70% i jest ono bardzo dobrze przyswajalne przez człowieka.

Roślina ta słynie również ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Dzięki temu, że zawiera duże ilości kwasu g-linolenowego, może być dobrym elementem uzupełnienia diety pacjentów z chorobami zapalnymi. Roślina ta ma właściwości oczyszczające i odkwaszające, dlatego pomaga pozbyć się z organizmu na przykład metali ciężkich i toksyn, a także poprawia funkcjonalność wątroby.

Kto może sięgnąć po bio spirulinę?

Po bio spirulinę może sięgnąć każdy. Chętnie jednak spożywają tę roślinę osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ pozwala ona je regulować. Dodatkowo obniża cholesterol i reguluje poziom cukru. Z tego powodu polecana jest osobom z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym, a także tym, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem tak zwanego złego cholesterolu.